Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 108
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 106
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 108
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 106
Składniki
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże cukier oraz 1 łyżkę mąki, wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, następnie przelać wyrośnięte drożdże, dodać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i trochę kleić się do rąk, przełożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5h. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blaszce i oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 30min. Po tym czasie na każdej bułeczce zrobić przedziałek (wykałaczką lub nożem), przykryć ściereczka i pozostawić na 10 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 230st i piec 15 min.