Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste domowe bułki z ziarnami, idealne na weekendowe śniadanie. Lepsze niż z piekarni
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 250
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 250
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Składniki
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w mniejsze kotki masło. Ugniatać ciasto w robocie lub mikserem (końcówka z hakami). Ciasto zostawić na 10 minut w misce. Ponownie wyrabiać ciasto, aż do momentu, aż będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć na podsypaną mąką stolnicę, uformować kulę i odstawić na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Uformować bułki i ponownie zostawić na 15-20 minut (najlepiej pod przykryciem).
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć wierzch bułki i posmarować je białkiem jaja kurzego. Na koniec posypać wierzch bułki dowolnymi ziarnami. Zostawić na kolejne 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, na dolną płytę wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piec 20 minut. Po 15 minutach bułki można przykryć folią, żeby za bardzo nie spiec bułek.