Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieczorem łyżką mieszamy składniki, rano pieczemy chleb. Czy można prościej? Nie jestem pewna ale wiem, że warto "zamieszać" podwójną porcję ciasta, bo bochen znika w mgnieniu oka....
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 212
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 27
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 212
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę, oregano i sól. Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić na 10 - 12 godzin do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Boki ciasta złożyć delikatnie do środka, formując owalny bochenek. Łączeniem do dołu przełożyć go na spory arkusz papieru do pieczenia i przykryć ściereczką na czas nagrzewania się piekarnika (około pół godziny).
Żeliwny garnek włożyć do zimnego piekarnika i rozgrzać do 230 stopni. Nagrzane naczynie wyciągnąć i szybkim ruchem przełożyć do niego pergamin z ciastem, przykryć pokrywką. Piec przez 30 minut, zdjąć pokrywę i dopiekać jeszcze przez 10 - 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.