Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbuj ten prosty przepis na chleb bez zagniatania. Chlebek jest pieczony w garnku i ma ciekawą, choć łatwą recepturę wykonania. Najsmaczniejszy jest podany na ciepło, posmarowany masłem śmietankowym lub czosnkowym. Przepis obejmuje dodatek niedźwiedziego czosnku, jeśli jednak nie masz tego składnika, z powodzeniem możesz użyć listków szpinaku, igieł rozmarynu lub natki pietruszki, by wzbogacić smak pieczywa.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 81
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 402
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19577
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 81
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 402
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19577
Składniki
W misie robota kuchennego umieść maślankę, pokruszone drożdże i cukier, wymieszaj. Pamiętaj, aby produkty miały temperaturę pokojową. Pozostaw całość, aby drożdże się rozpuściły (ok.30 minut). Następnie za pomocą specjalnego haka miksera wymieszaj ciasto przez około 4 minuty, dolej oliwę. Odstaw ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyj, osusz i drobno posiekaj czosnek niedźwiedzi lub inne, ulubione zioła. Rozgrzej piekarnik z włożonym do środka żeliwnym garnkiem (średnica ok. 25 cm) z pokrywką (może być inne tworzywo odporne na wysokie temperatury).
Do ciasta dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i ostrożnie przełóż ciasto do gorącego, żeliwnego garnka. Przykryj pokrywką i piecz w 220°C przez około 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 15 minut. Po upieczeniu, lekko ostudź i wyjmij chlebek z garnka.