Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb dożynkowy zaskoczy cię swoją chrupiącą skórką, miękkim środkiem i dodatkiem miodu. Sprawdź nasz przepis.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 321
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 321
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Podgrzej wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do wysokiego naczynia, dodaj rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki i odrobinę miodu. Wymieszaj dokładnie. Odstaw aż rozczyn zacznie pracować.
Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę albo do dużej miski. Wymieszaj z solą. Dodaj rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj olej i ponownie wyrabiaj, najlepiej jak najdłużej, około 15 minut. Ciasto powinno "strzelać" w rękach i być gładkie. Przykryj je później ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Z ciasta uformuj okrągły bochenek. Ostrym nożem natnij go pośrodku kilka razy. Umieść na blaszce, podsypując delikatni mąką i włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 40-50 minut.
Wystudź chleb dożynkowy, najlepiej na kratce.