Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-03-2021
Przepis na bardzo smaczny chleb na jogurcie. Bardzo łatwy do zrobienia, Smacznego!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 108
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 108
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
W dużej misce połączyć wszystkie składniki na chleb i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, można podsypać je odrobiną mąki.
Wrobione ciasto ułożyć w misce, podsypanej odrobiną mąki, z wierzchu ciasto również posypać mąka. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, kilka razy je zagnieść i ułożyć w bochenek, który następnie ułożyć w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb można, ale nie trzeba posmarować jogurtem.
Upieczony chleb, jeszcze gorący można ponownie posmarować jogurtem. Po wystygnięciu jogurt utworzy na chlebie lśniącą przezroczysta warstwę, podobna do lukru. Smacznego!