Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pszennej, na drożdżach i maślance.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 13
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 484
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 13
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 484
Składniki
Maślankę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy cukier, drożdże i łyżkę mąki, odstawiamy na chwilę. Pozostałą ilość mąki mieszamy w misce z solą, płatkami, otrębami i pestkami. Dodajemy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, chwilę zagniatamy, podsypując mąką w razie potrzeby, formujemy bochenek i wkładamy do formy. Możemy naciąć krzyż na wierzchu. Jeszcze na trochę zostawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 - 200 st. C. Pieczemy chleb ok. 1 godziny, od czasu do czasu zraszając jego powierzchnię wodą, wtedy skórka jest super chrupiąca.