Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, samo zdrowie, można go przechowywać nawet tydzień
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Składniki
Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić .
Wsypać do miski wszystkie sypkie produkty, wymieszać na sucho ręką a następnie dodać kaszę gryczaną. Do szklanki z rozpuszczonym miodem dodajemy zakwas i po połączeniu wlewamy go do miski z produktami sypkimi, dalej rozcierając . Stopniowo dodajemy 5 szkl. wody.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej słonecznikiem i dynią blaszki( niekoniecznie) do 2/3 wysokości. Posypać ziarnami , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Piec w tem. 180 stopni przez 1 godz.20-30 minut. Po upieczeniu gorący chleb smarujemy olejem.
Zakwas należy , przygotować kilka dni wcześniej wg przepisu na opakowaniu z mąki żytniej. Ja do następnej porcji odkładam trochę ciasta i przechowuję w słoiczku lodówce.
Z tej porcji wychodzą mi 2 małe i 1 duża keksówka