Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy wypiek chlebów to rewelacyjny sposób na przygotowanie pysznego i niedrogiego pieczywa. Chleb z gara na maślance jest banalnie prosty w przygotowaniu, a efekt może z powodzeniem konkurować z wypiekami z najlepszych piekarni. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt zachwyca za każdym razem.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Maślankę wyciągnij z lodówki i przygotuj, aby miała temperaturę pokojową. Wodę podgrzej w rondelku, powinna być letnia (nie gorąca). Do dużej miski przesiej mąkę chlebową. Zrób delikatne wgłębienie, wsyp suche drożdże, wlej maślankę i olej, dopraw solą.
Zacznij wyrabiać ciasto, możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera z końcówką hakiem. Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, wlewaj powoli ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto kilkanaście minut, aż będzie miało zwartą konsystencję. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe i suche miejsce. Po godzinie lub półtorej ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy uderz w nie pięścią i wyciągnij.
Wyłóż ciasto na blat, wcześniej posyp go delikatnie mąką. Wyrób ponownie rękoma. Uformuj bochenek i ułóż go w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem lub kamionkowym. Na wierzchu natnij chleb ostrym nożem, możesz zrobić wzór kraty. Zostaw tak jeszcze na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Przykryj naczynie i piecz chleb przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i jeszcze piecz, aby skórka się spiekła przez około 15 minut. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę miodu.