Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z dzieciństwa.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 519
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 222
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 519
Składniki
Na zakwas potrzeba jedynie mąkę żytnią, razową, taką jak na żurek. I oczywiście wodę. Do słoika wsyp dwie łyżki mąki, dodaj dwie łyżki letniej wody, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach wymieszaj ponownie. Po następnych 12 godzinach dodaj znów dwie łyżki mąki i tyle letniej wody, aby zakwas miał konsystencję gęstej śmietany. Znów po 12 godzinach wymieszaj i po następnych - dokarmiaj mąką. I tak codziennie. Po 3 - 4 dniach zakwas zacznie wydzielać lekko piwny zapach i pojawi się delikatna piana. To znak, że zaczął pracować. Po mniej więcej tygodniu powinien być gotowy do użytku
Wsyp wszystkie składniki do pojemnika maszyny. Ja drożdże rozrabiam z cukrem i odrobiną wody oddzielnie i dodaję dopiero, kiedy maszyna zaczyna mieszać ciasto po wstępnym podgrzaniu. Nie zaglądaj do środka w czasie procesu wyrabiania i pieczenia! Jeszcze jedna uwaga - lepszy efekt mieszania jest wtedy, kiedy do pojemnika pierw wlejesz wszystkie płynne składniki, następnie dopiero dodasz mąki.