Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb żytnio-pszenny na zakwasie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7077
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 344
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7077
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 159
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 344
Składniki
zaczynu wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i zostaw w cieple 14-16 godz. Po tym czasie wszystkie na ciasto chlebowe połącz i zagniataj (najlepiej robotem kuchennym, końcówką do zagniatania ciasta).
Ciasto powinno być elastyczne (naciśnij palcem, jeśli zagłębienie się od razu zasklepia, jest gotowe). Miskę nakryj ściereczką, zostaw do wyrośnięcia 40 min (temp. ok. 25-26°C).
Koszyk do wyrastania chleba wysyp mąką (możesz zastąpić go durszlakiem lub sitem, wyłożonym ściereczką oprószoną mąką lub makutrą – misą o porowatej powierzchni, służącą np. do ucierania ciast). Uformuj bochen, włóż do koszyka złączeniem do góry (po odwróceniu będzie spodem bochna), nakryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia przez ok. godz.
Ułóż bochen złączeniem na dół na blasze na papierze do piecz. i natnij płytko b. ostrym nożykiem (a najlepiej żyletką). Piecz 15 min w 250°C, spryskując wodą (np. ze spryskiwacza do kwiatów) i 25 min w 230°C bez spryskiwania.Źródło: Świat kobiety