Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja wilgotnego ciasta, które przyrządzić może każdy i to bez użycia miksera. Przepis jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z mocno dojrzałymi bananami. Jeśli akurat macie te owoce pod ręką, resztę składników na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Oryginalny "banana bread" pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, jednak nie ma nic wspólnego z chlebem, jaki jadamy na co dzień. Można go dowolnie wzbogacać, dorzucając orzechy, owoce suszone czy korzenne przyprawy - zawsze się uda i na pewno będzie smaczny.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 122
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 122
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Banany obrać ze skórki i 4 rozgnieść widelcem i wrzucić do miski, a piąty pokroić w talarki i odłożyć na bok. Do miski wlać masło, wbić jajko i dorzucić resztę składników. Wymieszać dokładnie łyżką, sięgając do spodu miski, gdzie może zebrać się mąka.
Formę do keksa wysmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć masę i powtykać w nią w dwóch rzędach talarki banana.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 50 minut. Ciasto powinno być rumiane, a wbity patyczek suchy. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąć z formy i delikatnie posypać przesianym cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje także następnego dnia, zachowuje wilgoć i nie wymaga przechowywania w lodówce.