Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To hinduskie pieczywo uwielbia każdy, kto tylko miał okazję go spróbować.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 168
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 98
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 168
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 24
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 98
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 434
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19586
Składniki
Na patelni topimy masło, wyciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy pokrojone świeże liście kolendry. Masło ma się tylko stopić - a nie podsmażyć. W ten sposób masło uzyska piękny aromat.
Po obróceniu chlebka na patelni smarujemy go obficie wcześniej przygotowanym masłem. Chleb najlepszy jest świeży i świetnie pasuje do wszelkich dań jednogarnkowych o charakterze gulaszu lub sosu. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać dany przepis.
Do miski wlewamy wodę dodajemy cukier i drożdże - wszystko miksujemy. Możemy na chwilę odłożyć aby drożdże się aktywowały (ten krok nie jest konieczny). Dodajemy sól, jogurt (w temperaturze pokojowej), olej i mąkę i wszystko mieszamy do momentu aż powstanie gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut) Używając robota lub miksera do tej czynności należy używać haków.
Kiedy ciasto solidnie wyrośnie, przekładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na 8 części. Formujemy z nich kuleczki jak na bułki i zostawiamy do podrośnięcia ok. 30 minut.
Na blacie podsypanym mąką wałkujemy pojedyncze chlebki - kształt dowolny, jednak powinny być dość cienkie. Nagrzewamy patelnię i na suchej patelni smażymy aż będą złociste (średnia temperatura patelni).