Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy chleb z parmezanem"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 72
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 72
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 89
Składniki
W letniej wodzie rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżeczkę mąki. Dobrze wymieszaj i poczekaj, aż powstanie zaczyn. W tym czasie wysmaruj masłem formę na wieniec.
W dużej misce wymieszaj część mąki z 3 łyżkami masła, cukrem, solą, jajkiem, mlekiem i zaczynem. Stopniowo dodawaj resztę mąki, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Następnie dobrze zagnieć ciasto i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około centymetra i pokrój w kawałki. Zrób kulki.
Kulki obtoczone w parmezanie, ułóż ciasno obok siebie i wypełnij nimi formę aż po krawędzie. Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piecz 35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C.Źródło: Na żywo