Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki drożdżowe z lekko kwaskowatymi wiśniami, do tego szklanka mleka lub kawa ... pyszności :-)
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Do kubka wkruszyc drożdże, dodac ciepłe (nie gorące) mleko, 1 łyzkę cukru i 1 łyzkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, aż zaczyn urośnie. Do dużej miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, sól, jajko, 5 dag stopionego masła i zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wkładam w drugą większą miske z gorącą wodą) na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto podzielic na 12 równych części. Z kazdej formować kulkę, spłaszczyć ją, nałożyć 1 łyzkę nadzienia (tuż przed nadziewaniem bułek wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, jeżeli są mrozone, wczesniej ich nie rozmrażać) i dobrze zlepić. Gotowe bułeczki ułozyć obok siebie w tortownicy (śr. 26cm) wyłozonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarowac resztą stopionego masła i odstawić na ok. 20 min. aby urosły. Piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Jeśli się za bardzo będą rumienić, wierzch przykryć papierem do pieczenia.
Przed podaniem bułeczki posypać cukrem pudrem.
Odrywać i szamać z apetytem :-) Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga