Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naszła mnie ochota na smaki z dzieciństwa, drożdżówkę z trzema smakami - budyniem, makiem i dżemem. Jest bardzo konkretna, z dużą ilością dodatków. Smakuje wyśmienicie!
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 93
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 157
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 536
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 93
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 157
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 536
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem. Ma być lekko ciepłe, a masło powinno się całkowicie rozpuścić. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta - resztą mąki i cukru, jajkiem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. W razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się za dodatki. Masa makowa: Do gotującego się mleka dodajemy mak, cukier, masło i bakalie. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa będzie gęsta. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300 m mleka i z mniejszą ilością cukru. Powinien być gęsty. Jeśli w budyniu zrobiły wam się grudki, można przetrzeć go przez sitko.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy wyższy rant. Na środku każdej bułki układamy budyń, masę makową i dżem. Ranty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny być zarumienione. Jemy po ostudzeniu ;)