Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te rogaliki zawsze ratują sytuację, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego! Szczególny sentyment mam do nich bo są z receptury Babci! Zapraszam serdecznie na mój Instagram oraz kanał Youtube @smacznie_na_talerzu gdzie znajdziesz więcej przepisów oraz filmików krok po kroku. Poniżej zostawiam linki i serdecznie zapraszam!
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 94
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13885
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 39
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 19
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 102
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 94
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13885
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 39
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 19
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 102
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Składniki
Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w drobną kostkę, śmietanę i żółtka. Zmiksuj na konsystencję mokrego piasku, zagnieć szybko w kulkę. Podziel ciasto na dwie części, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Za pomocą dna od tortownicy wytnij koło. Podziel na 12 równych trójkątów. Na brzegu każdego połóż marmoladę i zwiń na kształt rogalika. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem tak aby się nie stykały.
Schłodź w lodówce przez 20 minut. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C ok 15-20 minut, na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego !