Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega puszyste drożdżowe ciasto z dodatkiem pomidorów, oliwek, parmezanu i rozmarynu. Ciasto dojrzewa w lodówce co najmniej 24 godziny, dzięki czemu ma świetny smak i konsystencję. Sprawdzi się świetnie jako imprezowa przekąska lub dodatek do mięs z grilla.
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 145
Wiele z osób zaczyna dzień od kubka kawy. Ja zaliczam się do tego grona, nie...
Odsłon: 58
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 268
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 145
Wiele z osób zaczyna dzień od kubka kawy. Ja zaliczam się do tego grona, nie...
Odsłon: 58
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 268
Składniki
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Będzie dość klejące, ale takie ma być. Wkładamy do pojemnika, smarujemy łyżką oliwy i zamykamy pojemnik. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Po wyciągnięciu ciasto kilka razy składamy na pół. Smarujemy kolejną łyżką oliwy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy ostatnią łyżką oliwy. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Na wyrośniętym cieście układamy pesto, pokrojone pomidory, oliwki, gałązki rozmarynu. Całość posypujemy solą i startym parmezanem. Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut. Focaccia jest pyszna na gorąco od razu po upieczeniu, ale także na zimno.