Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Indiach do przyrządzenia prawdziwej uczty dla podniebienia służą aromatyczne przyprawy. Smak potraw mięsnych czy warzywnych uszlachetnia się dodając gałkę muszkatałową, kolendrę i kardamon.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 153
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 153
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Zacznijmy od przyrządzenia chlebka. Do tego potrzebować będziemy składniki z pozycji 6-1 (bez 7) Z tym że mąki bierzemy 1 szklankę. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, mleko i oliwę. Wszystko dobrze musimy ugnieść, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy uformowane ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Bierzemy małe porcje ciasta i wałkujemy na cienką warstwę (najlepiej okrągłe). Po rozwałkowaniu możemy posypać bazylią lub oregano. Rozkładamy placki na nasmarowaną blachę olejem. Pieczemy ok 5 minut. Chlebek musi być rumiany.
Zanim zaczniemy piec nasz chlebek przygotujemy sos. Tutaj bierzemy składniki z pozycji 1 - 6 . Mięso kroimy w kostkę i optaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy. W międzyczasie kroimy cebulę i wrzucamy ją na patelnię
Produkty z pozycji 12-20 mieszamy wszystkie razem. Przy czym goździki i czosnek musimy rozgnieść. Wymieszane przyprawy dodajemy do naszego mięsa, energicznie mieszając. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 10 min. Jeśli woda będzie nam zbyt szybko wyparowywała to oczywiście dolewamy jej. Sos możemy również doprawić jeszcze bardziej wg swojego uznania.
Na talerz kładziemy chlebek i polewamy jedną połowę naszym kurczakiem po indyjsku. Smacznego!