Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane bułeczki"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 108
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12277
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 63
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 38
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 108
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12277
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 63
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 38
Składniki
Rodzynki zawierają magnez i witaminy z grupy B, które pomagają w utrzymaniu koncentracji.
Wymieszaj w misce masło, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i cukier. Do ciasta dodaj wcześniej zmiksowane jajo z mlekiem (pozostaw łyżeczkę) i połącz na jednolitą masę.
Podziel tak przygotowane ciasta na 9 kawałków i każdy z nich formuj na kształt palca. Bułeczki posmaruj resztą mlecznej masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posmaruj zwilżonym cukrem pudrem.
Przygotuj lukier, łącząc cukier puder z wodą, masłem i barwnikiem spożywczym. Posmaruj każdą bułeczkę różowym lukrem. Możesz tę czynność zostawić dziecku. Podawaj posmarowane masłem lub ze szklanką mleka albo kubkiem kakao.
Czas przygotowania: 25 minut, 320 kcal, cena porcji: ok. 1,50 zł, dla 8 osób.Źródło: Olivia