Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-07-2010
Wiele osób obawia się zakwasu,niepotrzebnie,to prosta sprawa.Ten chlebek jest ulubionym chlebem mojego męża,polecam!:-)
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 231
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 231
Składniki
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki mikserem(końcówki haki).Ciasto powinno być dosyć luźne i klejące.Przekładamy je do małej(18-20 cm) keksówki wysmarowanej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami lub mąką.Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.Jeżeli rano ciasto nie będzię wyrośnięte stawiamy je w ciepłe miejsce(latem na słońcu,zimą np na kaloryfer),żeby podwoiło objętość.Kiedy wyrośnie(NIE PIECZEMY NIEWYROŚNIĘTEGO CHLEBA!) smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami(dynia,słonecznik,mak,sezam,siemię lniane,co lubimy)
Piekarnik rozgrzewamy do 240 st. C.Kiedy się nagrzeje wstawiamy chleb.Po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200-210 st. C i pieczemy jeszcze 30 min.
Przed pokrojeniem pozwólmy mu zupełnie wystygnąć,będzie JESZCZE;-) lepszy.
SMACZNEGO!
Przepis znalazłam na(w?) blogu LEŚNY ZAKĄTEK