Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowy chleb"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Składniki
Drożdże pokrusz do miski, rozetrzyj z 5 łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru kryształu. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki przebierz, opłucz i osusz. Część płatków migdałowych odłóż do dekoracji, resztę zrumień na suchej patelni. Masło rozpuść i lekko przestudź.
Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, resztę mleka i cukru kryształu, cukier waniliowy, rodzynki, zrumienione płatki migdałowe, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieć, uformuj bochenek. Ułóż go na pokrytej pergaminem blasze, pozostaw na 30 minut. Posmaruj jajkiem, obłóż resztą płatków migdałowych. Piecz 45 min w 170 st. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 70 gr.Źródło: Świat kobiety