Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe burgery znikają z talerzy w mgnieniu oka. Co zrobić, aby stały się jeszcze bardziej apetyczne? Przygotuj mini bułeczki do burgerów, które są tak uniwersalne, że możesz je użyć do wszystkich rodzajów kanapek. Smakują świetnie posmarowane nawet samym masłem. Z podanego ciasta możesz przygotować także bułki o klasycznej wielkości, piecz je wtedy ok. 15-18 minut w 200° C.
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 214
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 55
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 214
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 55
Składniki
Do miseczki wlej ciepłą wodę, dodaj suche drożdże, cukier i wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone masło, jajko i rozczyn. Wymieszaj silikonową szpatułką na jednolite ciasto. Po czym przełóż je na stolnicę lub blat i zagniataj ciasto, aby stało się miękkie i gładkie (ok. 4 minut). Następnie przełóż do miski, oprósz mąką lub posmaruj olejem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, a dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odrywaj porcje (ok. wielkości orzecha włoskiego), formuj kulki i układaj na blasze w odstępach. Wierzchy bułek polej rozpuszczonym masłem i posyp białym sezamem. Blachę z pieczywem wstaw do pieca na 7-10 minut lub piecz do momentu, aż wierz będzie złotobrązowy. Gotowe mini bułeczki do burgerów wyjmij i studź na kratce. Dla podbicie smaku, jeszcze ciepłe bułki przekrój na pół i posmaruj masłem.