Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny drożdżowy wypiek o nieco innym kształcie. Najsmaczniejsza: świeżutka posmarowana masłem lub dżemem.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 59
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 127
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 740
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 650
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10138
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 59
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 127
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 740
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 650
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10138
Składniki
Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem i łyżką cukru i odstawić przykryte na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
W misce wymieszać resztę cukru z mąką, solą, skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Dodać jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować wałek. Dwa wałki położyć obok siebie, pozostałe dwa położyć prostopadle na wierzchu i przepleść na przemian na środku.
Cztery końce przełożyć nad sąsiednim wałkiem w prawo, potem pozostałe cztery przełożyć w lewo. Jeśli wałki są długie, można przepleść jeszcze raz, a następnie końcówki podwinąć pod spód chałki i dobrze przycisnąć.
Gotową chałkę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na blachę) i zacisnąć obręcz. Przykryć i odstawić na kolejne 15 minut do rośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować wierzch chałki, posypać płatkami migdałowymi. Chałkę wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Smacznego :)