Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miniaturowe rogaliki z dżemem"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 88
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 21
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 59
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 88
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 21
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 59
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj mleko oraz cukier. Wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. W rondelku roztop masło lub margarynę.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj śmietanę, sól, cukier wanilinowy, jajko, mleko z drożdżami oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastycznie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i włóż na ok. 2 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto ponownie wyrób i rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Wytnij z niego nożem kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środku każdego rozłóż marmoladę lub powidła, posyp posiekanymi orzechami. Zwiń, formując rogaliki (możesz też nadać im kształt półksiężyców).
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C. Gdy rogaliki wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 110 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie