Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i łatwy do zrobienia chleb pszenno - owsiany z ziarnem słonecznika. Chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 42
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 213
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5212
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4987
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 42
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 213
Składniki
Do miski wkruszyć drożdże. Wsypać sól i cukier. Wlać olej. Dosypać mąkę pszenną i owsianą oraz ziarno słonecznika. Na koniec dolać letnią wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyrośnięte ciasto przełożyć na blat obsypany mąką pszenną i zagnieść szybko ciasto. Ciasto uformować w bochenek i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego mąką pszenną. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą i posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i w tejże temperaturze piec go około godziny. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika. Jeszcze ciepły wyjąć z naczynia żaroodpornego i wystudzić do końca na metalowej kratce.