Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe obwarzanki jak z krakowskiego rynku. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zaledwie 7 składników. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy wykonywać zadania podane w poniższej instrukcji. Z podanego przepisu powinniście otrzymać około 8 pokaźnych obwarzanków.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1132
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 263
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1132
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 263
Składniki
Do miski rozkrusz świeże drożdże. Dodaj cukier. Wlej ciepłą wodę. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, przestudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto, które będzie całkowicie odchodziło od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podziel na 16 równych części. Z każdej z nich uformuj podłużny wałeczek.
Sparuj ze sobą po dwa wałeczki. Z każdej pary zapleć warkocz. Połącz końce warkocza, tak aby powstały okrągłe obwarzanki.
W dużym garnku zagotuj wodę. Obwarzanki kolejno zanurzaj we wrzącej wodzie. Wyciągaj je po około 15 sekundach.
Namoczone obwarzanki odsącz i ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Obwarzanki oprósz sezamem.
Obwarzanki piecz przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (do zrumienienia).