Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób marzy o samodzielnym pieczeniu chleba, ale zniechęca je przekonanie, że to długi, skomplikowany proces. Nic bardziej mylnego! Poniżej znajdziesz banalnie prosty przepis na chleb domowy. Wykonasz go z zaledwie kilku składników, które najprawdopodobniej masz już w domu. Na skonsumowanie bochenka musisz wprawdzie – od pierwszej chwili przygotowań – poczekać kilka godzin, ale łączny czas twojej pracy nie przekroczy kilkunastu minut.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 136
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 136
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Podgrzej wodę do 37-40°C. Rozpuść w niej drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Połącz zaczyn drożdżowy z przesianą przez sitko mąką i solą. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem na jednolite ciasto, dodając w trakcie oliwę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny – do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Zagnieć z wyrośniętego ciasta kulę na stolnicy podsypanej mąką. Uformuj owalny bochenek i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Delikatnie posmaruj z wierzchu wodą i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ostrym nożem wykonaj na bochenku 2-3 podłużne nacięcia. Nagrzej piekarnik do 230 °C. Na jego dolną półkę wstaw naczynie z wodą – dzięki temu skórka chleba stanie się chrupiąca. Gdy piekarnik się nagrzeje, zredukuj temperaturę do 200°C. Wstaw naczynie z ciastem na środkowy poziom. Piecz chleb przez około 45 minut. Wystudź gotowy bochenek na kratce.