Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na chlebek tostowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10811
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 266
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10811
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 266
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj biały cukier, cukier waniliowy, sól i drożdże. Stop 5 dag masła. Połącz je z mlekiem i 5 łyżkami wody, wlej do miseczki z sypkimi składnikami. Wbij jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę.
Orzeszki piniowe zrumień na suchej patelni. Cytryny sparz, zetrzyj skórkę. Pozostałe masło stop, wymieszaj ze skórką cytrynową. Foremkę wyłóż pergaminem.
Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na kwadrat 50 x 50 cm. Posmaruj go masłem cytrynowym. Posyp orzeszkami i brązowym cukrem (1 łyżeczkę odłóż). Pokrój na 6 pasków.
Ułóż je jeden na drugim i potnij na 6 plastrów. Ustaw je pionowo w foremce – jeden za drugim. Ciasto posyp resztą brązowego cukru.
Odstaw na 30 minut, potem piecz ok. 45 minut w temp. 175 st.
Chlebek będzie pyszny także z suszoną żurawiną ok. 65 min Wyrastanie ok. 90 min 1 kromka ok. 320 kcal Ok. 25 gr za kromkęŹródło: Tina