Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pszenne bułeczki"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1922
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1922
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki letniego mleka, mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Usyp kopczyk, w środku zrób dołek, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, pozostałe mleko oraz wystudzone masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i ponownie lekko wyrób. Ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż na blasze, zachowując odstępy około 5 cm (podczas pieczenia urosną). Przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.
Rozmącone jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch bułeczek. Piekarnik nagrzej do temperatury 230° C, włóż blachę z bułeczkami. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200° C i piecz jeszcze 10-15 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, sztuka: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie