Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niezbyt słodkie rogaliki krucho- drożdżowe z wiśniową konfiturą. Bardzo polecam! :)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 68
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1231
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 68
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1231
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Składniki
Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i nożem siekamy składniki do lekkiego połączenia
Do masła z mąką dodajemy 2 całe jajka i śmietanę z drożdżami. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. I rozwałkowujemy je na równe koła o grubości mniej więcej 3mm. Wszystkie koła dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu każdego z trójkątów umieszczamy konfiturę
Tak przygotowane trójkąciki zawijamy, nadając im kształt rogalików
Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy z wierzchu cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach. Grzałka góra- dół przez 15 minut.