Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, śmietanę, cukier i sól. Na śmietanę pokruszyć drożdże, zostawić na kilka minut aż się rozpuszczą. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkowywać na cienki placek (2-3 mm), starając się aby był w miarę okrągły. Wycinać trójkąty ostrym nożem, zaczynając od środka w kierunku brzegów placka. Na najszerszą część trójkąta nakładamy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rogalik w kierunku środka od najszerszej części do wierzchołka. Układamy na blasze zachowując odpowiednie odstępy, bo rogaliki rosną dość sporo. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je wodą lub roztrzepanym białkiem. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 min.) w temp. 250 stopni.