Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki z nutą róży"
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 141
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 10308
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 141
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 10308
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,30 zł
Marmoladę mieszamy z konfiturą z płatków róży lub z różą ucieraną z cukrem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem. Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną, wlewamy do mąki. Zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy 60 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość 3–4 mm. Kroimy w pasy, które dzielimy na trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i rolujemy ku górze, nadając mu kształt rogalika.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Wartość odżywcza 100 g 347 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia