Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 370
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14754
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 357
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 370
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14754
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 357
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł
Wartość odżywcza sztuki 560 kcal Białko 14 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 43 g
Drożdże rozprowadzamy w 125 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 25 g masła lub margaryny, jajo, 75 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlewamy mleko z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z ciasta przygotowujemy rulon, który kroimy na 6 plastrów. Z każdego formujemy w rękach koło o średnicy 10 cm. Na środek kładziemy czubatą łyżeczkę powideł i zlepiamy. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i pieczemy 25–30 minut w 200oC. Ostudzone, posypujemy obficie cukrem pudrem.Źródło: Rewia