Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22639
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 125
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 343
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 265
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22639
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 125
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 343
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 265
Składniki
Do drożdży wlać mleko ( ciepłe, niegorące ) dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misy, dodać sól i 2 łyżki cukru.
Margarynę lub masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Do przesianej mąki i innych składników dodajemy zaczyn jajko i żółtka, zaczynamy zagniatanie. Gdy ciasto już przybierz formę sklejoną dodajemy margarynę. Ciasto powinno być lepkie. Gdy ciasto jest zbyt lepkie to znaczy przykleja się do rąk dodać mąkę nie koniecznie przesianą.( pozostawić na ok godzinę do wyrośnięcia)
Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy formowanie czyli odrywamy kawałek ciasta formujemy kulkę i ją spłaszczamy następnie dodajemy dżem lub powidła ( owoce też mogą być )
Piec w 170 C przez 20 min Smacznego ~ Smakoszkka :)