Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie rogaliki z wiśniami"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5653
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 396
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 92
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5653
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 396
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 92
Składniki
Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, dwa jajka, żółtko i, stopniowo, mąkę. Zagniatamy 15 minut. Na 5 minut przed końcem zagniatania dodajemy tłuszcz. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by podwoiło objętość.
Wałkujemy na grubość 5-6 mm. Kroimy w pasy, które dzielimy na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę konfitury. Trójkąty rolujemy od podstawy ku wierzchołkowi. Formujemy w rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy, do zrumienienia, w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej sztuki około 0,30 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 59 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 19,8 g.Źródło: Rewia