Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
trochę pracochłonne,ale naprawdę dobre
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę przesiać do miski,zrobić zagłębienie . Do środka wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Delikatnie wymieszać z odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 min.
Gdy rozczyn podwoi swą objętość,dodać 3 łyżki stopionego masła,cukier,jajka,sól,startą skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszać z resztą mąki.
Wyrobić luźne,gładkie,lśniące ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min. Ciasto powinno podwoić swą objętość.
Pozostałe masło stopić i wlać do prostokątnej szerokiej blaszki o wysokich bokach. Z ciasta odrywać niewielkie porcje,formować kule,obtaczać je w stopionym maśle i układać luźno obok siebie w tłuszczu na dnie blaszki. Odstawić aż trochę podrosną.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku,przez 30 min. Gorące posypać cukrem pudrem