Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zakręcona chałka z makiem"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 42
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 42
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Składniki
Ciasto: drożdże z 1 łyżką miodu rozpuść w wodzie. Po 10 minutach, gdy drożdże zaczną pracować, wbij jajka, dodaj resztę miodu, olej i sól. Wymieszaj i dodawaj po jednej szklance mąki, wyrabiając ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij je. Gdy podwoi już swą objętość, wyrób krótko i znów odstaw na 2 godziny. Potem ciasto rozwałkuj na prostokąt.
Nadzienie: masę makową wymieszaj z resztą składników. Większość masy rozsmaruj na połowie ciasta wzdłuż długiego boku. Złóż ciasto na pół i rozsmaruj parę łyżek masy. Ponownie złóż i włóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Odstaw na godzinę. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 40 minut w 180°C.Źródło: Naj