Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne, domowe bułeczki, które aż zachęcają by się nimi częstować ;)
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 797
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 87
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 499
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 115
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 797
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 87
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 499
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać do momentu, aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko z masłem podgrzać do chwili, aż to drugie się stopi. Do rozpuszczonych drożdży dodać 2-3 łyżki mąki i wlać kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i zaczyn pozostawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 75 min.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach 13x18 cm (mniej więcej). Następnie ponacinać ukośnie dość gęsto.
Potem zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku i trzymając jeden koniec zawinąć do środka tworząc kształt róży. (U mnie wyszło 9 niemałych bułeczek).
Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Smacznego!