Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowany zakwas starcza na kilka chlebów. Zakwas może posłużyć jako bezglutenowy.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
1 dzień - Rano do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra wsypać 100 g mąki, dodać 100 g wody gazowanej, sok z cytryny i cukier. Wymieszać wyparzoną, drewnianą łyżką, a słoik przykryć bawełniana ściereczką. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce. Wieczorem wyparzoną drewnianą łyżką zamieszać zakwas i odstawić.
2 dzień - Rano dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
3 dzień - Dodać 100 g mąki i 100 g wody i wymieszać. Wieczorem wymieszać.
4 dzień - Zakwas jest gotowy – porowaty, kwaskowo pachnący i gotowy do użycia.
Nie wykorzystany zakwas przełożyć do mniejszego wyparzonego słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Przez około miesiąc będzie zdatny do spożycia. W celu kolejnego użycia wyjąć go z lodówki, a gdy ociepli się, przelać do litrowego, wyparzonego słoika. Dodać 100 g wody gazowanej i 100 g mąki – i po kilku-kilkunastu godzinach będzie gotowy nowy zakwas. Smacznego.