Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żur w chlebku"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2156
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2156
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 988
Składniki
Kości schabowe op łucz starannie pod bieżącą wodą. Włóż do garnka razem z białą kiełbasą. Wlej 1,5 l wody. Gotuj powoli na małym ogniu, aż mięso przy kościach będzie miękkie.
Wyjmij kiełbasę oraz kości schabowe, wrzuć zamrożoną włoszczyznę i liście laurowe. Gotuj dalej jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar połącz z zakwasem na żur.
Zupę doprowadź do wrzenia. Cebule obierz i poszatkuj, przesmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj do zupy razem z obranym z kości mięsem.
Żur zapraw śmietaną wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zdejmij z ognia. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na łyżce oleju.
Z chlebków odetnij wierzchy, wydrąż część miąższu. Nalej do środka gorący żurek. Włóż pokrojoną w plasterki kiełbasę, pieczarki i pokruszone żółtka. Zupę dekoruj świeżymi ziołami.
Czas (bez gotowania) ok. 25 min; porcja – 410 kcal, cena 3,50 złŹródło: Świat kobiety