Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie może chcecie prosty w wykonaniu i w miarę szybki przepis na bigos wigilijny z suszonych borowików w sam raz na zbliżające się wielkimi krokami święta
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 54
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 54
Składniki
Grzyby suszone kupne lub swojskie opłukać w zimnej wodzie a następnie zamoczyć w gorącej wodzie na około 2 godziny. Po wyznaczonym czasie przelać je na sitko a następnie pokroić na mniejsze kawałki ( nie koniecznie ). W międzyczasie do 500 ml wody dodać kapustę pokrojoną drobniej i gotować do jej miękkości
Do gotującej się miękkiej kapusty dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną a także wodę z moczonych grzybów gotować do wyparowania całej wody. W międzyczasie na oleju podsmażyć cebulkę na złoty kolor
Jak już wyparowała cała woda z kapusty wtedy przelać do niej usmażoną wraz z olejem cebulkę dodać pieprz czarny świeżo zmielony i pogotować chwilę do połączenia się ze sobą wszystkiego
Ugotowany gorący bigos można przełożyć do słoików i po wystygnięciu przechować w lodówce