Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego pomysłu na kolację lub przekąskę? Wypróbuj przepisu na buły nowosądeckie. Aksamitne gniazdko z ciasta skrywa w sobie aromatyczny, mięsny farsz.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 34
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 694
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 34
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 694
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
Składniki
Cebule obierz i posiekaj. Mięso umieść w misce, dopraw do smaku solą i pieprzem, a także wcześniej posiekaną natką pietruszki. Cebulkę zeszklij na maśle na patelni i dodaj do mięsa. Wymieszaj wszystko i odstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj ciasto. W tym celu rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku. Odstaw wszystko na 5-10 minut. Jajko roztrzep i wlej do miski. Dodaj przesianą mąkę z solą, olej i ugniataj do połączenia składników. Ciasto powinno być dość miękkie. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 równych kulek. Każdą z nich podsyp mąką i rozklep na placek. Na środku każdego z nich umieść kulkę z mięsa. Boki placka zbierz w harmonijkę, tworząc mały otwór pośrodku, przez co placek będzie przypominał gniazdko z nadzieniem. Lekko dociśnij placek, by wypuścić z niego powietrze.
Na nieprzywierającej patelni podgrzej olej. Umieść 3-4 placki na raz w gorącym oleju, otworem do dołu. Nie przepełniaj patelni, bowiem placki będą rosnąć podczas smażenia. Zmniejsz ogień i smaż każdy z nich na rumiany kolor. Odwróć bułę na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut do zarumienienia. Gotowe buły przełóż z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Buły nowosądeckie podawaj na ciepło w akompaniamencie kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego.