Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inne spojrzenie na klasyczne carpaccio
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1757
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 43
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1593
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1757
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 43
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1593
Składniki
Zamrozony stek z rostbefu wolowego kroimy na cienkie plastry ( jezeli dysponujemy wolowina dlugo dojrzewajaca nie musimy obawiac sie, ze przez plastry nie bedzie przeswitywac Palac Kultury - delikatnie grubsze kawalki pozwola nam nacieszyc sie smakiem miesa) . Napisalem zamrozony , gdyz jak zapewne juz doskonale wiecie latwiej jest go w ten sposob pokroic . Jest tez to chyba najszybszy sposob na zjedzenie dobrej jakosci steka nie czekajac na rozmrozenie - zazwyczaj w tej formie sa one dostarczane od producentow. Ser rowniez kroimy na plastry - platki i mieszamy z miesem ( stad pozwolilem sobie na uzycie nazwy salatka - nie jest to klasyczne carpaccio ulozone pod linijke) . Oliwki zielone niedbale odcedzamy z zalewy i ukladamy na miesie. Calosc posypujemy przekrojonymi na pol pomidorami koktajlowymi
Sos : Proporcje zostawiam do smaku , zaleznie od tego jak wyraziste ma byc danie : - Oliwa z Oliwek ( uzywam oliwy greckiej z paprykami chilli i skorka cytrynowa) - ocet z czerwonych pomaranczy - sok z cytryny ( dzieki skorce w oliwie dodawac w tym przypadku nie musze) -musztarda delikatesowa - sol i kolorowy pieprz Skladniki energicznie mieszamy . Jezeli musztarda pozostawia grudki , estetyczniej bedzie zlac odstala oliwe i uzyc jej samej do polania posilku Smacznego ;)