Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące zewnątrz delikatne w środku, czyli takie jak powinny być idealne frytki. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 79
Składniki
Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy olej i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstniej i stanie się błyszcząca. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy i przykrywamy papierem do pieczenia, aby nie obsychała. Masę odstawiamy na 4 godziny, aby dobrze zastygła. Masę kroimy ostrym nożem na kawałki przypominające kształtem i długością frytki. Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż frytki zrobią się chrupiące.
W czasie, gdy frytki się pieką robimy sosy. Sos pomidorowy: Passatę pomidorową gotujemy z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Przed podaniem sos studzimy. Sos czosnkowy: Serek blendujemy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe frytki podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie przygotowanych sosów.