Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja jestem na diecie od paru tygodni i wiadomo, bierze mnie chęć na słodkie... Ale znalazłam fajny sposób na to, żeby zaspokoić głodek i nie dodać sobie wagi gratisowo :) Batoniki z płatków Opakowanie płatków pełnoziarnistych ( ja miałam te nowe Bakallandu, z żurawiną i jabłkami) garść bakalii wybranego rodzaju ( morele, śliwki, suszone jabłka, rodzynki) syrop klonowy (najzdrowsza opcja z słodzików, i skleja, ew. użyć 2 łyżki miodu) garść orzechów włoskich, lub laskowych, jakie się ma pod ręką 1 płatka łyżeczka cynamonu potrzeba jeszcze papieru do pieczenia, tylko takiego dobrego, grubego, inaczej się batoniki przykleją na amen do papieru i wtedy mamy batoniki "zapakowane " :) U mnie za drugim razem się sprawdził papier Jana Niezbędnego. Kwadratowa lub prostokątna foremka do ciast, ew. jeśli robimy dużo to blacha do pieczenia. Wykładamy foremkę blachę papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 175 C, najlepiej z termoobiegiem. Do dużej miski wsypujemy płatki, obok siekamy drobno orzechy i szuszone owoce, dodajemy syrop klonowy, można dodać odrobinę utartej skórki cytrynowej. Mieszamy dobrze, powinno się zacząć sklejać. To przekładamy na blachę i zwilżonym widelcem rozpłaszczamy masę na płasko. Jeśli można, to na grubość max 1 cm i w kształcie prostokąta - będzie łatwiej potem pokroić. Wsadzamy to do pieca na 20-25 min ( zależy od mocy pieca), i wyciągamy, zostawiamy do ostudzenia, i już wystygłe wstawiamy do lodówki na godzinę (wtedy się "zetnie" i nie będzie nam się batonik rozwalał). Po godzince wyciągamy nasz baton z lodówki, i kroimy sobie w batoniki wielkości batona np. mars. możemy każdy zawinąć w nowy papier do pieczenia i schować do lodówki albo do szczelnego słoika. Trzyma się do 3 tygodni. Ale zjada się znacznie szybciej :) A teraz jeszcze jest promocja w tym bakalandzie, moja koleżanka kupiła i wzięła udział w tym konkursie, pierwszy raz coś wygrała, i to pieniądze, stówkę :) Teraz też gram, a produtky przerabiam na batony :) to ten link: bakalmat.pl fajna sprawa. Ale przetestujcie koniecznie batoniki :)
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Ja jestem na diecie od paru tygodni i wiadomo, bierze mnie chęć na słodkie... Ale znalazłam fajny sposób na to, żeby zaspokoić głodek i nie dodać sobie wagi gratisowo :) potrzeba jeszcze papieru do pieczenia, tylko takiego dobrego, grubego, inaczej się batoniki przykleją na amen do papieru i wtedy mamy batoniki "zapakowane " :) U mnie za drugim razem się sprawdził papier Jana Niezbędnego. Kwadratowa lub prostokątna foremka do ciast, ew. jeśli robimy dużo to blacha do pieczenia. Wykładamy foremkę blachę papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 175 C, najlepiej z termoobiegiem.
Do dużej miski wsypujemy płatki, obok siekamy drobno orzechy i szuszone owoce, dodajemy syrop klonowy, można dodać odrobinę utartej skórki cytrynowej. Mieszamy dobrze, powinno się zacząć sklejać. To przekładamy na blachę i zwilżonym widelcem rozpłaszczamy masę na płasko. Jeśli można, to na grubość max 1 cm i w kształcie prostokąta - będzie łatwiej potem pokroić. Wsadzamy to do pieca na 20-25 min ( zależy od mocy pieca), i wyciągamy, zostawiamy do ostudzenia, i już wystygłe wstawiamy do lodówki na godzinę (wtedy się "zetnie" i nie będzie nam się batonik rozwalał). Po godzince wyciągamy nasz baton z lodówki, i kroimy sobie w batoniki wielkości batona np. mars. możemy każdy zawinąć w nowy papier do pieczenia i schować do lodówki albo do szczelnego słoika. Trzyma się do 3 tygodni. Ale zjada się znacznie szybciej :) A teraz jeszcze jest promocja w tym bakalandzie, moja koleżanka kupiła i wzięła udział w tym konkursie, pierwszy raz coś wygrała, i to pieniądze, stówkę :) Teraz też gram, a produtky przerabiam na batony :) to ten link: bakalmat.pl fajna sprawa. Ale przetestujcie koniecznie batoniki :)