Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste w wykonaniu, smaczne i cudownie pachnące masło z orzeszków arachidowych. Takie domowe masełko jest zdrowe i nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Prażone orzeszki arachidowe przekładamy do naczynia*. * Najlepiej użyć orzeszków uprażonych, ale nie solonych i oblanych olejem palmowym. Jeśli kupiliśmy orzeszki nieprażone, należy je wcześniej uprażyć i wystudzić. Do małej miseczki dodajemy sól, cukier i łyżeczkę wody, mieszamy, a tak powstałą papkę dodajemy do orzeszków. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na jednolita masę*. * Do wykonania masła należy użyć blendera, który przeznaczony jest do kruszenia lodu i rozdrabniania orzechów, ponieważ te o słabszej mocy mogą nie wytrzymać. ** Jeśli posiadamy dobrą maszynkę do mięsa (o małych oczkach) to równie dobrze możemy spróbować tym sposobem. *** Jeśli masło będzie zbyt zwarte to podczas miksowania możemy dodać łyżkę oleju arachidowego i dodatkową łyżkę przegotowanej wody. Gotowe masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! :)