Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Doskonałe jako przekąska.
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 60
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9553
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 35
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 60
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 132
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9553
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 186
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 35
Składniki
Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże, dokładnie je mieszamy, aby się rozpuściły. Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, wlewamy oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Zarabiamy z tych składników gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Powstałe placki smarujemy przecierem pomidorowym. Na połowie posmarowanego placka układamy ser, szynkę oraz posypujemy pieprzem, bazylią, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Placek składamy na pół i tniemy go na paski o szerokości ok. 2-2,5 cm. Każdy pasek skręcamy w świderek.
Zawijańce układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut, aby się zarumieniły.