Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak się okazuje rogaliki można zrobić z ciasta 3- składnikowego. Ja zrobiłam z farszem cebulowym, który jest po prostu pyszny i pieczarkowym;). Obydwa się ze sobą pięknie komponują w walorach smakowych i artystycznych.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 197
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 216
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 197
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 216
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę przesiać, masło pokroić na mniejsze kostki i posiekać z mąką. Następnie dodać śmietanę i wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk. Ciasto schłodzić w zamrażalniku około 15 minut.
Nadzienie 1: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Doprawić do smaku kminkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem czarnym mielonym.
Nadzienie 2: Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulkę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i dalej smażyć. Na koniec dodać czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto podzielić na około 3 porcje i rozwałkować w kształcie koła. Na każdy kawałek ciasta dać około 1 łyżkę innego nadzienia. Zwijać w rogaliki ( w kształt półksiężyca), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Rogaliki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15- 18 minut. Gotowe rogaliki przełożyć na talerz. Smacznego :)!