Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój Falafel idealny z pastą curry Bio. Pyszny, chrupiący i aromatyczny :-). Składniki na 15 sztuk.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1031
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1206
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12356
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1031
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1206
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12356
Składniki
1. Ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z szalotką i czosnkiem. 2. Do zmielonej masy dodaj natkę pietruszki, pastę curry, sól oraz chilli. 3. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut lub dłużej. 4. Wyjmij masę z lodówki i uformuj falafelki (dokładnie ściskaj, w przeciwnym razie będą się rozpadały). 5. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej (warstwa około 2 cm). 6. Uformowane falafle wrzucaj na gorący olej i smaż około 3-5 minut z każdej strony. 7. Następnie odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu. 8. Podawaj od razu ze świeżymi warzywami, sałatką lub hummusem. 9. Smacznego :-)